Indian Resort Case Study Architecture

Charles Correa was an Indian architect, planner, activist, and theoretician who studied architecture at the Massachusetts Institute of Technology (MIT) and the University of Michigan. He taught and lectured at many universities, both in India and abroad, including MIT, Harvard University, the University of London, and Cambridge University, where he was Nehru Professor. Mr. Correa is known for the wide range of his architectural work in India and on urbanisation and low-cost shelter in the Third World, which he articulated in his 1985 publication, The New Landscape.

His architectural designs have been internationally acclaimed and he has received many awards including the Royal Institute of British Architects Gold Medal (1984), the Indian Institute of Architects Gold Medal (1987), the International Union of Architects Gold Medal (1990), and the Praemium Imperiale for Architecture from the Japan Art Association (1994). Professor Correa was a member of the 1980, 1983, 1986, and 2001 Aga Khan Award for Architecture Steering Committees, and of the 1989 Award Master Jury. He was presented an Aga Khan Award for Architecture during the 1998 cycle as the architect of Vidhan Bhavan in Bhopal, India.

Over the past decade Correa's impact on global architecture extended far beyond India with international projects  such as the Champalimaud Centre  in Lisbon, the Brain Science Center at the Massachusetts Institute of Technology and the Ismaili Centre in Toronto.

Source: Aga Khan Award for Architecture


Project Facts:

Architects:Morphogenesis Architects, New Delhi
Location: Kerala
Project Status:Unbuilt
Client: Shanti Hospitality Pvt. Ltd.
Site Area: 40 Acres
Climate: Warm Humid

The design brief called for a luxury eco-resort in Kumarakom, Kerala. As a boutique project, in close proximity to the Arabian Sea, the objective was to offer an indulgent retreat experience, of life amidst the backwaters. Physical and Visual Engagement with the natural setting laid the foundation for the development of the globally unique design set amidst a serene landscape.

The 40-acre site on the man-made Puthenkayal island lies facing the Vembanad lake backwaters (approx. 270m of frontage). 4.2m wide water channels run through the site with alternate strips of land and water. High flood levels within the site, to touch the earth lightly and the intent to retain the unique character of the striated water and land channels, helped to determine the stilted nature of the built up structures and connecting pathways, in order to provide safety from the uncertain high flood level of the site.

In order to craft a built volume within the natural site scape, this natural landscape is retained and exploited for primary movement, as the site is predominantly flooded for most part of the year. Along with this, the condition of no vehicle movement inside the site and a clear distinction within the location of facilities and villas helped to construct the master plan. A script was developed with the given conditions and to maintain a sense of peace and individual habitation, rules were set out to determine the location of the villas. (Such asplacement of node points, vehicle routes connecting the node points, pedestrian movement connecting all the nodes by the shortest route, placement of facilities etc.) The Location of the villas is over-layered with the water channel running through. The result was a master plan with Interlocking movement systemsof road and pathways periodically hyphenated with nodes connecting to a tertiary movement system linking villas.

Traditional references have informed the design of the villas; such as the basic module Nalukettu, where four blocks built around a courtyard into which the roof slopes on four sides, protecting an internal verandah from rain and sun. The covered pathways and villas allow one to experience the rain without getting wet.

Environmental concerns dictated the form development and help to regulate the microclimate within the resort. Location and orientation of the villas, is optimized to achieve maximum porosity to westerly winds, leading to wind movement acceleration throughout the site. The roof form has been derived from a tree, where the foliage spread is used to provide shade, whilst simultaneously creating a wind tunnel effect to regulate the temperature. This aerodynamic, retractable roof form with large perforated cantilevers traps the wind and filters the sun, thus increasing the thermal circulation of the space, yet maintaining light quality in the internal spaces,and further emphasizing on the views. During the day, when the winds are strong, the roof of the inner volume can be retracted, to allow the thermal regulation of the interior space. At night, when the winds are less prevalent, the roof can be retracted to divide the whole volume into two individual spaces, thereby providing the option to control the interior environment mechanically/manually.High humidity levels are countered by air-conditioning the internal environment. Rain Protection is provided with the help of covered walkways throughout the site.

More Impressons:

View more projects by Morphogenesis Architects

0 Replies to “Indian Resort Case Study Architecture”

Lascia un Commento

L'indirizzo email non verrà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *